Bacchuskirksf

Salvaged wood wraps Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

American business Feldman Architecture has developed a cypress-clad, beachfront dwelling that is meant to harmony “superior style and design and a relaxed Californian aesthetic”.


Perched on a bluff overlooking the Pacific Ocean, Surf House is found in the central California city of Santa Cruz. The 417-sq.-metre dwelling serves as a weekend getaway for a San Francisco Bay Region household with sturdy ties to the coastal city.

The residence overlooks the Pacific Ocean in Santa Cruz

The customers charged San Francisco’s Feldman Architecture with building a dwelling that embraced the landscape and adhered to a geologic setback prerequisite.

They also desired the dwelling to be sensitive to the truly feel and scale of the surrounding neighbourhood, which characteristics unassuming constructions.

The house is in Santa Cruz
Salvaged wooden wraps the exterior of Surf Property

“The consumers were well-versed on the nuances of the website and dreamt of a property that in shape obviously and sustainably into its beachy, eclectic locale,” claimed the architects.

For the prolonged house with a ragged ocean-struggling with edge, the staff conceived a few constructions.

Surf House has panoramic ocean views
A wooden deck supplies ocean views

The major dwelling, which rises two ranges, is set closest to the coast. In the rear, a wood deck supplies an opportunity for indoor-outdoor living and a chance to take in the ocean air.

The entrance portion of the home has a courtyard with two structures – a garage and a constructing for storing surf gear termed the board place.

The public zone has doors to the outside deck area
The kitchen also attributes largely wood elements

Shielded from coastal winds, the courtyard serves as a heat, light-filled cloister all over the 12 months.

For the home’s exterior cladding, the architects enlisted the support of a California sawyer, Evan Shivley of Arborica, who specialises in regionally sourced, reclaimed timber.

The team chose to wrap the house in board-and-batten siding designed of cypress. The similar substance was employed abundantly indoors.

“Monterey cypress – a sturdy, resilient, regal wood – is accustomed to the site’s coastal California local weather and when still left unfinished, weathers to a subtle grey,” the group mentioned. “The wooden also, hence, promptly results in being a focal point of the home’s structure.”

Wood also dominates interior spaces
Glazed doorways separate inside of areas from outdoors

Within the most important dwelling, the ground stage retains the general public zone and a visitor bed room. Glazed, sliding doorways aid remove the boundary among within and out.

“Substantial sweeping doors open up to hook up the dwelling place to the spacious again deck, which is equipped with an in-ground sizzling tub and outside kitchen area perfect for entertaining checking out family and good friends,” the team reported.

Throughout the dwelling, rooms are adorned with earthy materials and contemporary decor
Commune Layout oversaw the home’s interiors

Upstairs, a person finds a master suite, an extra bed room and an office environment. Home windows are carefully put to deliver framed views and to carry shades of blue and green into the dwelling, which has a neutral color palette.

“The grasp bedroom functions ground-to-ceiling glass walls struggling with the waves, opening on to a non-public balcony with views of surfers down below,” the crew claimed.

A bathroom in Surf House
Some rooms have panoramic ocean views

Through the dwelling, rooms are adorned with earthy materials and modern day decor. LA agency Commune Design oversaw the interiors.

“Surf House finds the best stability in between significant structure and a informal Californian aesthetic, creating magic on an now magical web-site,” the team said.

A garage stores surf gear at the front of Surf House
A garage suppliers surf equipment at the front of the residence

Established in 2003, Feldman Architecture has designed numerous household jobs in California and past. Other folks include a pair of backyard pavilions for a Silicon Valley home and a San Francisco dwelling with tiered gardens and a triangular loft.

The images is by Joe Fletcher.


Task credits:

Architecture: Feldman Architecture
Landscape architect: Ground Studio Landscape Architecture
Interior style and design: Commune Structure
Contractor: RJL Construction Sawyer, Arborica
Artwork consultant: Allison Harding