Bacchuskirksf

open up-air courtyard provides a pop of environmentally friendly to the humble interior renovation in canada

‘residence alma’ by atelier barda is a full renovation undertaking of a 20th-century triplex household in montreal, canada, preserving its current façade. the architects sought to respect the building’s heritage, continuing only to subtle changes on the primary features, and reinforcing the changeover concerning outdated and new. the focal issue of the one-family dwelling is an open-air courtyard that adds a pop of inexperienced to the if not smooth and demure interior.all photos courtesy of alex lesage, threefold

 

 

atelier barda focused on three archetype style and design concepts: the loggia, the passageway, and the colonnade. the job focused on revitalized the current business ground degree, as properly as connecting two upper ground flats. the architects designed subtly cuts and additions to the façade — to produce more discreet access to the home — such as rounded brick columns that wonderful distinction with the rigorous angular design and style of the primary structure, even though fully redesigning the inside.open-air courtyard adds a pop of green to the humble interior renovation in canada

 

 

atelier barda compressed the ceiling heights to type a new fourth level serving as a rooftop mezzanine. on the next amount of the building, the studio developed a visitor’s suite outfitted with a few bedrooms, a kitchen area, eating area, dwelling area, and two bathrooms. the mezzanine accommodates the main kitchen and dining place of the home, opening onto a vegetable back garden terrace at one conclude, and an outdoor eating and lounging terrace at the other.open-air courtyard adds a pop of green to the humble interior renovation in canada

 

 

an 18sqm open up-air courtyard, enclosed in glass internally, was made, penetrating the third degree separating the residing space region from the grasp bedroom. extruding vertically, the courtyard attributes lush vegetation, seating areas, and a japanese soaking tub, bringing lots of pure light into the building. furthermore, it incorporates two personal rooftop terraces getting shape as bookends for the aforementioned mezzanine degree.

 

 

‘the consumer likes to entertain, so we decided to include the kitchen area and dining home on the mezzanine stage for the reason that of the obtain it delivers to the two terraces,’ they demonstrate. ‘the inside of the mezzanine presents simple entry to the terraces, although externally they are divided by the opening of the internal courtyard, which supplies sights down into the third level.’open-air courtyard adds a pop of green to the humble interior renovation in canada

 

 

the inside aesthetic is characterized by refined touches of luxurious, clean up strains, and minute detailing. the firm worked intently with suppliers to create specific finishes, these types of as the oiled oak hardwood floors of the residence, ensuring a sensitive stability of warmth and coloration that resonates during the house. the studio prevented the too much ornamentation and overdesign — for example curtains — even though the minimalistic solution maintains a stability of the white walls and black trimmings.open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

 

 

customized-made furnishings made by area artisans finish the dwelling and tailored black terrazzo vanities and washbasins clad the grasp bathroom. the bathroom’s black terrazzo flooring prolong seamlessly into the shower, delivering a visible continuity that is replicated in the extension of the main bedroom’s picket flooring to the paneling of its dressing location.

 

‘within the walls of the unique façade, we have crafted this type of italian ‘baldacchino’ that sits atop an more mature construction,’ conclude the architects. ‘it’s a really discreet intervention, but filled with advanced complex design and style attributes and transformations that are only exposed inside the envelope.’open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

open-air courtyard adds a pop of green to humble interior renovation in canada

 

 

 

project facts:

 

title: home alma

architects: atelier barda

place: montréal, canada

surface area: 668.9 sqm (7,200 sq. ft.)

model: le kutsch

images: alex lesage, threefold

videography: pierre-alexandre guay 

christina petridou I designboom

jul 31, 2021